Praktični savjeti

Praktični savjeti

Kako bi vaš posao bio lakši i prijatniji, pripremili smo vam nekoliko savjeta za pravilno i optimalno korištenje naših proizvoda.

MASE ZA BRTVLJENJE I LJEPILA

Koju masu za brtvljenje i ljepilo da koristim?

U tablici su navedeni savjeti za korištenje proizvoda koje nudimo u prodajnom programu.

Kakav je postupak za pravilno brtvljenje?

  1. Rubove otvora treba oblijepiti samoljepljivom trakom.
  2. Dozu pored navoja odsječemo, navijemo dozator koji s obzirom na širinu otvora koso isečemo i stavimo u pištolj. Kod prekida u radu odn. prilikom zamjene doze trebamo popustiti ručku na ručnom pištolju i  cilindar povući unatrag.
  3. Masu za brtvljenje treba nanositi što ravnomjernije.
  4. Pomoću alatke za glađenje ili prstom, koji smo umočili u sapunicu, izravnamo masu za brtvljenje.
  5. Odmah uklonimo samoljepljivu traku, prije nego što se masa za brtvljenje počne stvrdnjavati.
  6. Svježu masu i alate čistimo sredstvom za čišćenje Tekafin, a stvrdnutu masu najprije mehanički, a zatim i sredstvom za čišćenje za stvrdnuti silikon (Tekapursil S ili Apursil).

Kako pravilno da dimenzioniramo dilatacioni otvor?

Za postizanje optimalnih elastičnih karakteristika mase za brtvljenje bitan je pravilan odnos širine prema dubuni, a to je 2 : 1, najviše 1 : 1. Masa za brtvljenje ne smije prianjati na dno otvora, već samo na stranicama otvora. To postižemo korištenjem inertnih podložnih materijala na koje masa za brtvljenjene prianja (pjenušavi polietilen, poliuretan). 

Minimalna širina otvora je 6 mm, maksimalna 20 mm.

Brtvljenje prozora i vrata

Brtvljenje prozora i vrata ima veliki utjecaj na potrošnju energije za grijanje. Nepravilna ugradnja prozora i vrata može, osim velikih toplotnih gubitaka,  dovesti čak i do oštećenja koja nastaju zbog prelaska vodene pare kroz spoj okvira i zida, zato brtvljenje proreza treba osigurati pomoću odgovarajućih materijala.

Brtvljenje građevinskih materijala

Osnovni problem vlažnih zgrada ili stanova je loše ili oštećeno brtvljenje. Pouzdano i optimalno brtvljenje zgrada je zato izuzetno značajno. U 80% svih slučajeva oštećenja vlaga i voda su glavni uzroci. Plijesan, drvenaste gljive i drugi štetni organizmi, koji su posljedica vlage u četiri zida, često dovode do visokih troškova sanacije, a još je važnija opasnost za zdravlje i opće stanje.

Video prezentacija

Projekat - Primjena Tekapur P 750 za izolaciju

FLEŠ d.o.o. Tuzla © 2020
Sva prava pridržana
Design by: Web studio NESA